Πέτρωμα ή σπάργωμα μαστών.
Αρκετά συχνό πρόβλημα,ίσως το πιο επώδυνο,όπου όμως μπορεί πολύ εύκολα να αποφευχθεί .Το μυστικό είναι η γνώση και η πρόληψη .
Το γάλα ¨κατεβαίνει¨ λόγω ορμονικής πλημμύρας συνήθως το 3ο με 4ο 24ωρο,οπότε η μητέρα πρέπει να έχει το μωρό της στο στήθος με πολύ μεγάλη συχνότητα και να κάνει μασάζ για να το αποσυμφορεί την ώρα που θηλάζει το μωρό όσο το δυνατόν περισσότερο.
Αν ,παραταύτα,δεν προλάβει για κάποιο λόγο και το στήθος διογκωθεί επικίνδυνα και σκληρύνει,η εκροή γάλακτος είναι δύσκολη, το μωρό αντιδρά έντονα και η μητέρα πονάει αγχώνεται,αποθαρρύνεται να θηλάσει,με αποτέλεσμα φαύλο κύκλο όπου το στήθος πρήζεται και σκληραίνει ακόμη περισσότερο,ο πόνος γίνεται πολύ οξύς ,το γάλα εγκλωβίζεται από το διάμεσο οίδημα κοκ.
Η λύση εδώ είναι και πάλι η αποσυμφόρηση του στήθους που πετυχαίνεται με ζεστά επιθέματα και μασάζ μέχρι να μαλακώσει το στήθος και να αρχίσει να τρέχει,οπότε μετά αναλαμβάνει το μωρό ή εναλλακτικά μια αντλία (θήλαστρο,νοσοκομειακό κατά προτίμηση) ή και άντληση με το χέρι,κατά το δυνατόν περισσότερο.
Μετά το άδειασμα του μαστού , ανακούφιση προσφέρουν τα ψυχρά επιθέματα( και τα φύλλα λάχανου που έχουν αποιδηματική δράση!)καθώς επίσης και η ιβουπροφαίνη με την αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση της.
Και πάλι το συμπέρασμα είναι γνώση της μητέρας και υποστήριξη για πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων που δυσχεραίνουν τον θηλασμό.